כולנו בשלב כזה או אחר בחיינו חשבנו ודמיינו את האפשרות של מחיה בבית בכפר. זו פנטזיה שעוברת במוחם של רובנו, אך הדרך להגשים את הפנטזיה הזו במציאות היא תהליך בירוקרטי שדורש גם תשלומים שונים שנצטרך להתמודד עמם. עבור אנשי העיר שחולמים על אורח חיים כפרי, עם מרחב גדול, נוף יפה, שקט ושלווה, רכישה או מכירה של משק והתמודדות עם העבודה שבאה בעקבות השינוי, היא לא משהו מובן מאליו. ריכזנו כמה טיפים חשובים עבור עירוניים ששוקלים לעבור לאורח החיים הכפרי, במקום דירת 3 חדרים במרכז.
תהליך הרכישה של משק
תהליך רכישה של משקים למכירה רצוף באתגרים לא פשוטים שתצטרכו להתגבר עליהם. מדובר בתהליך שונה מרכישה או מכירה של דירות, כיוון שרישום הזכויות כלל לא מתבצע בלשכות רישום המקרקעין, אלא במנהל מקרקעי ישראל ובמקרים רבים גם בסוכנות היהודית. בניגוד להתנהלות בתחום הדירות שבהן מוגדרות זכויותיו של הרוכש בחכירה או בעלות, בתחום המשקים ההגדרה היא לרוב כבעלי זכויות בר-רשות, כאשר זכויות חכירה ניתנות לעיתים די נדירות.
כל זה נגרם כתוצאה מכך שהזכויות של רוב המשקים שייכות למדינה, כאשר המדינה משכירה את המשקים באמצעות מינהל מקרקעי ישראל, לסוכנות היהודית. מטעם הסוכנות ניתנת למושבים השונים הזכות לעשות שימוש בקרקע. האחרונה היא זו שמקנה לחברי המושב היתר להשתמש במשקים למכירה.
רכישת ומכירת משקים בעיניי רשויות המס
מבחינתן של רשויות המס בישראל, מכירת נכסים בכלל ותמורתה של מכירת משק בפרט מתחלקת בין תמורה בעבור בית מגורים לתמורה עבור היתרה, שידועה בתור "החלק המשקי". החלק שמשולם עבור בית המגורים לא מחויב במס שבח ומכירה, כמו דירה רגילה, אך כל מה שקשור לנתח המשקי מחויב במס מכירה ומס שבח. הדרך שבה הרשויות מעריכות את שווי המשק ובית המגורים הן על פי הערכות שווי בעסקאות זהות ועל פי משתנים נוספים כמו מצב בית המגורים וכו'.
תשלומים ואישורים נוספים
במקרים של מכירת משק חקלאי, תצטרכו לשלם דמי הסכמה למנהל מקרקעי ישראל. התשלום מתבצע על ידי מי שחכר קרקע מהמנהל בעת המכירה לחוכר אחר. באמצעות פעולה זה שחייבת להתבצע במקרה של משקים למכירה, מאשר המוכר לשתף את המנהל בהכנסות הנובעות מנסיקת ערך הקרקע. בנוסף, סכום דמי ההסכמה משפיע על חישוב מס השבח שצריך לשלם ברכישת המשק החקלאי.
צעד חשוב נוסף בדרך למשק החקלאי הוא קבלת אישור המושב בו אתם עתידים לחיות להפעלת המשק החקלאי. משקים למכירה חייבים לכלול גם את הסכמת המושב לביצוע העברת הזכויות מהמוכר לרוכש המשק, ללא הסכמת האגודה השיתופית המייצגת את המושב, לא יוכל המנהל להעביר את הזכויות על הקרקע. על הרוכש חלה גם החובה להתקבל כחבר במושב, כיוון שאדם שאיננו חבר מושב לא יהיה זכאי להיות בעל זכויות במשק.