תכנית תמ"א 38 – אוסף תקנות הענות על צורך של טיפול בסיכונים שנוצרים מרעידות אדמה. התכנית אושרה לראשונה על ידי הממשלה בשנת 2005.
אז מה כל זה אומר בעצם? נתחיל בראש ובראשונה מהשם המלא של התכנית – תכנית מתאר ארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה. ניקח אחרונה בזמן – בשנת 1975 נחקק תקן לעמידות מבנים בפני רעידות אדמה או בקיצור – ת"י 413 והפך לדרישה בשנת 1980. ההערכה הייתה שמרבית המבנים שנבנו עד אותה שנה לא עמדו בדרישות, מכאן נולדה המחשבה שנוצר סיכון גדול, ביום שתגיע רעידת אדמה, נוצר חשש כבד לנזק רב לאלפי מבנים ולא מעט הרוגים. מכאן נולד צורך, לעשות שינוי ולגרום למרבית המבנים לעמוד בתקנות על מנת למזער נזקים עתידיים – יחד עם צורך זה הגיעו למסקנה ברורה: השינוי הזה יקר מדי, צריך למצוא שיטת מימון חדשה לחיזוק המבנים.
מענה יצירתי למספר צרכים – תמ"א 38
תכנית תמ"א 38 יצאה לפועל כאשר מטרתה העיקרית היא עידוד יזמים לבצע חיזוק מבנים ע"י יצירת אינטרס כלכלי ברור שישתלם ליזמים
זכות בניה מוגדלת על גבי המבנה הקיים וקבלת היתר בנייה בהליך מזורז. בהתאם לאפשרות תוספות הבנייה אשר מקבל היזם, ניתן לבקש תוספת בנייה של 25 מטר מרובע לכל דירה, כולל מרפסת. הדיירים יוכלו ליהנות מדירה גדולה יותר במסגרת פרויקט שכזה בפועל – יזם אשר בוחר לבצע פרויקט שכזה זכאי לבנות דירות נוספות במבנה תוך שהוא מחזק את המבנה הקיים וכך נוצר מצב שבו כולם מרוויחים. הביטחון חוזר לדיירים (שנהנים תוך כדי התהליך משיפוץ המבנה) והיזם מרוויח את לחמו ביושר.
עם השנים נוספו תקנות חדשות ותיקונים נוספים, ביניהם נולד תמ"א 38 תיקון 2
תכנית המאפשרת הריסת מבנים שאינם עומדים בתקן הישראלי לרעידות אדמה ובניית מבנה חדש במקומם – היתרון משמעותי לדיירים המקבלים בניין חדש לחלוטין. הרעיון העומד מאחורי תיקון זה הוא שלפעמים עדיף להרוס מבנה קליל מאשר להסתבך בתכניות שילוב החדש עם הקיים, בכך גם מבנים ישנים זכאים לקבלת חדר ממ"ד בכל דירה ולפעמים גם חניה. בתיקון זה מדובר בהעתק מדויק של הבניין ואין אישור חריגת בנייה – המשמעות היא שהדיירים מקבלים את דירתם בדיוק בגודל של דירתם במבנה הישן.
סיכום
תכנית תמ"א 38 נוצרה מתוך אינטרס ציבורי מובהק – שמירה על ביטחונם של התושבים מפני רעידות אדמה, מתוך צורך זה נולד אינטרס של חדשנות והתחדשות עירונית, הרצון להפוך את המבנים למודרניים יותר ובכך להגיע למצב של ערים עם מבנים המותאמים לתקופה הנוכחית של ימינו. לפעמים נראה ששני רעיונות אלו אינם מתכתבים אחד עם השני, אך המצב בדיוק הפוך – שני אינטרסים מובהקים הגורמים לכולם להיות מרוצים כאשר האנשים נשארים בראש סדר העדיפויות העירוני.